Op de gemeenteraad van Ardooie staat maandag de tussentijdse evaluatie van het Lokaal Energie-en Klimaatpact op de agenda.
Via dat pact engageert de Vlaamse overheid zich samen met de Vlaamse steden en gemeenten om de klimaattransitie waar te maken.
Het pact zet in op vergroening, renovatie en hernieuwbare energie, (deel)mobiliteit en de droogteproblematiek.
Jaarlijks maakt de gemeente Ardooie de balans op om te kijken hoe ver ze staat met haar eigen doelstellingen binnen de verschillende pijlers.
We hebben ons met het schepencollege ingezet om positieve resultaten te behalen.
Enkele resultaten die eruit springen:
1. Tegen 2030 moesten we een energiebesparing van ons lokaal patrimonium behalen van 20,7% ten opzichte van het referentiejaar 2019.
Deze doelstelling hebben wij al voortijdig gehaald gezien wij reeds 20,94% bespaard hebben.
We scoren hiermee hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen.
Dit komt doordat we onder meer zonnepanelen geplaatst hebben op bijna alle gemeentelijke gebouwen. Daarnaast vervangen we ook stelselmatig oude en energieverslindende gebouwen door nieuwbouw. Een voorbeeld hiervan is ’t Klavier in Koolskamp die dit jaar geopend is.
Binnenkort start daarenboven de bouw van de nieuwbouw in de Prinsendreef.
2. Het plan voorziet ook 1 laadpuntequivalent per 100 inwoners of 93 laadpunten.
Inmiddels zijn er al 126 laadpunten geïnstalleerd of 134,93% van de te behalen doelstelling en dit in tegenstelling tot het Vlaams gemiddelde waar men slechts 45,84% van de te behalen doelstelling behaalt.
Dit komt door de laadpalen die de gemeente zelf geplaatst heeft op diverse locaties en de inspanningen van de bedrijven op ons grondgebied.
Recent heeft de gemeente beslist om nog bijkomende laadinfrastructuur te voorzien op volgende locaties: aan het gemeentehuis, aan de Tassche en aan de Ark.
3. Er zijn sinds 2021 reeds 1087 bomen bijgekomen. Hiermee hebben we 11,64% van ons streefdoel tegen 2030 gehaald namelijk 1 extra boom per inwoner of 9338 bomen.
De doelstelling van 0,5 meter extra haag-of geveltuinbeplanting per inwoner of 4669 m tegen 2030 hebben we ruimschoots gehaald gezien er al reeds 8352 m extra haag of geveltuinbeplanting geplant zijn.
We hebben dit niet alleen gehaald door eigen projecten zoals bijvoorbeeld het nieuw gecontroleerd overstromingsgebied de Salamander, of de nieuwe groene speel- en ontmoetingszone aan ‘t Klavier in Koolskamp maar ook doordat de gemeente landschapsplannen van particulieren financieel mee ondersteunt en aandacht heeft voor groen bij de aanvraag van omgevingsvergunningen.
Maar we blijven hier verder op inzetten.
Binnenkort starten wij de aanplant van een nieuwe groene speelplaats voor de gemeentelijke basisschool de Zonnebloem.
In de toekomst voorzien wij na de sloop van de voormalige herberg ’t Paradijs aan het Marktplein een nieuwe groenzone in het centrum van onze gemeente.
4. In 2023 steeg het gebruik van led in de openbare verlichting in de gemeente van 28,58 % naar 43,89%. We blijven dus op schema om de openbare verlichting tegen 2028 volledig over te schakelen op led, waar dit initieel tegen 2030 de bedoeling was.
Vorig jaar kwamen er 312 ledpunten bij wat maakt dat op heden al 895 lichtpunten verled zijn.
5. Sinds 2021 hebben we al 23979 m² onthard en hiermee de doelstellingen ruimschoots gehaald.
Verharding zorgt ervoor dat regenwater minder makkelijk de grond kan insijpelen, wat zowel tot verdroging als wateroverlast kan leiden. Om dit te vermijden is het cruciaal om ruimte te creëren voor water, natuurlijke infiltratie te bevorderen en het bufferen van regenwater te integreren in openbare ruimtes.
Aandachtspunten
1. Op het gebied van deelwagens moeten we nog een inhaalbeweging doen.
Wat dat betreft komen er dit najaar wel de eerste deelwagens in onze gemeente. Een eerste aan de Tassche en een tweede op het Marktplein.
2. Ook wat het aantal nieuw of structurele opgewaardeerde fietspaden betreft gaan we dit jaar sneller schakelen. De werken in de Beverensestraat starten medio augustus op.
Daarnaast hebben we al een eerste vergadering achter de rug met de provincie en de gemeente Wingene om de fietspaden tussen 1) Ardooie Statie en Koolskamp, en 2) Koolskamp en Zwevezele aan te pakken. De provincie maakt een startnota voor dit project op. Ook hier is het de bedoeling om te gaan voor veilige, comfortabele en aantrekkelijke fietspaden.
De doelstellingen zijn allemaal tegen 2030 te realiseren.
Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd. Net zoals de andere Vlaamse gemeentes hebben we nog tijd om de komende jaren extra inspanningen te doen. Stap voor stap gaan we de goede richting uit.